Православный календарь на 17 октября 2021 года




Тропарь и кондак воскресные 8-го гласа (см. приложение 1) Тропарь священномученика Иерофея, глас 4: Благости научився и трезвяся во всех,/ благою совестию священнолепно оболкся,/ почерпл еси от сосуда избраннаго неизреченная/ и, веру соблюд, равное течение совершил еси,/ священномучениче Иерофее,/ моли Христа Бога // спастися душам нашим. Кондак священномученика Иерофея, глас 4: Якоже столп непоколебим, Иерофее,/ прещения врагов не устрашися,/ но прелести разрушил еси твердыню,/ яко камень честен валяяся129, отче./ Тем Владыка тя, храбрствовавша, венчает/ живоначальною и Божественною десницею, // Егоже о всех нас умоли. Ин кондак священномученика Иерофея, глас 8: Священноначальника Афинскаго восхваляем тя,/ яко тайноучившеся тобою странным и неизреченным:/ явился бо еси Богоприятный песнословец./ Но моли, всеблаженне Иерофее,/ от всяких нам грехопадений избавитися, да зовем: // радуйся, отче богомудре. Тропарь святителей Гурия и Варсонофия, глас 3: Первии учителие прежде темному,/ ныне же светлому и новопросвещенному граду Казани,/ первии возвестителие пути спасительнаго,/ истиннии хранителие апостольских преданий,/ столпи непоколебимии, благочестия учителие/ и Православия наставницы, Гурие и Варсонофие,/ Владыку всех молите // мир вселенней даровати и душам нашим велию милость. Кондак святителя Гурия, глас 4130: Чувственныя страсти победив,/ чистотою, яко солнце, возсиял еси,/ чисто житие до конца сохранив,/ и от неверия в веру многих ко Христу привел еси,/ и Того ради от Бога нетлением почтен был еси/ и чудесы удивляем./ Молим тя, святителю Гурие,/ молитвами твоими от бед избави нас, да зовем ти: // радуйся, отче предивный, граду Казани похвала и утверждение. Кондак святителя Варсонофия, глас 6: Воздержанием тело духу поработив,/ душу же равноангельну сотворил еси,/ сего ради святительства саном почется,/ чисте Чистейшему предстоиши./ Моли Христа Бога, святителю,/ спасти люди твоя, святе,/ да вси вопием ти:/ радуйся, отче преподобне Варсонофие, // граду нашему Казани похвала и утверждение.

«Ка’к хотите, чтобы с вами поступали люди, та’к и вы поступайте с ними». В этих двух фразах – все Евангелие, весь смысл христианского нравоучения. Не хочешь иметь врага – не делай людям зла. Появился враг как бы на ровном месте, вопреки твоей воле, помимо твоих действий, – не называй его врагом. Воспитывай свой разум в том, что он не твой враг, и тогда душа твоя откликнется на этот посыл и примирится с этим человеком. Можно себе представить, каким был бы наш мир, если бы мы жили по этой Божественной заповеди, так расходящейся с повседневным греховным опытом нашей жизни!

Богослужебные указания


Февраль 2014